Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Türkiye' deki Tracking Parkurları



Türkiye' deki Tracking Parkurları

Güzel havalarda yapılan aheste bir yürüyüşün tadına doyulmaz.


Bu hafta Türkiye nin yürüyüş yapmaya uygun en güzel 10 sahilini seçiyoruz. Sahil deyince aklınıza sadece deniz kenarı gelmesin. Listemizde bir nehir kıyısı da var. Seçilen güzergahların kimi plaj, kimi yürüyüş için özel olarak düzenlenmiş parkurlar. Kimi manzarasıyla, kimi yol üzerindeki tarihi değerleriyle öne çıkıyor. İşte en iyi 10 listesi.

EN İYİ 10

1. Fenerbahçe-Caddebostan - İSTANBUL
2. Karşıyaka Sahili - İZMİR
3. Yeniköy-Kalender - İSTANBUL
4. Tekirova-Phaselis - ANTALYA
5. Dilberler Sekisi - ADANA
6. Olimpos-Çıralı - ANTALYA
7. Karaburun-Mordoğan - İZMİR
8. Sinop Kıyı Bandı - SİNOP
9. Kınalıada çevresi - İSTANBUL
10. Mudanya Eşkel Sahili - BURSA

FENERBAHÇE-CADDEBOSTAN

Adalar’a nazır yürüyüş

Jüri üyeleri özellikle bu iki semt arasındaki 3.5 km.’lik bölgeyi işaret etse de, Fenerbahçe-Caddebostan sahil şeridi Fenerbahçe Orduevi’nin yanından başlayıp, Caddebostan Migros’un arkasındaki sahil yolundan Kartal’a kadar devam ediyor. Yenilenen sahil yolunda yürüyüş yapanlar için asfalt zemin genişletildi. Bisikletliler için ayrı bir kırmızı yol bulunuyor. Yürüyüş sırasında Adalar manzarası eşlik ediyor. Yol üzerinde bir şeyler atıştırabileceğiniz büfeler var. Parkurun sonlarına doğru rastlayacağınız kafelerde oturup deniz manzarasını seyredebilirsiniz. Zanzibar’ın önüne Kadıköy Belediyesi’nin yeni açtığı tuvaletler var. Parkur sırasında durup dinlenmeniz için bank sayısı çoğaltıldı. Sabah 06.00-09.00 arası yürüyüş için en ideal zaman. Yüksekliği artırılan sokak lambaları sayesinde akşamüstü de yürünebiliyor. Haftasonları sahilde pek çok firmanın kampanyaları oluyor.

KARŞIYAKA SAHİLİ

Üç yıl önce yenilendi

Bostanlı Mavişehir ile Alaybey semtleri arasında uzanan sahil bandında yer alan yürüyüş parkuru 5.6 km. Sabah 07.00-10.00 ve akşam 19.00-24.00 arası yoğun oluyor. Büyükşehir Belediyesi 2000-2002 yılları arasında 2 kilometrelik Bostanlı kıyı düzenlemesini tamamladı. Bu kapsamda kıyı doğal kayalarla çevrelendi, 160 bin metrekare alanda basketbol, tenis ve paten sahaları, koşu ve bisiklet yolu, piknik alanı, amfitiyatro yapıldı. Umumi tuvaletler de var. 3.6 km uzunluğundaki Karşıyaka sahili de yenilendi. Parkurun Bostanlı kesiminde zemin toprak, mermer ve çim alanlardan oluşuyor. Karşıyaka sahilinde ise beton ve çim zemin yer alıyor. Körfez manzarasıyla yürüyüşlerini gerçekleştiren İzmirliler, parkur içinde yer alan Karşıyaka ve Bostanlı İskelesi ile Karşıyaka Nikah Sarayı tuvaletlerini kullanabilir. Yol üzerinde kafeterya ve çay bahçeleri var.

YENİKÖY-KALENDER

Kesintisiz üç kilometre

Yaklaşık 3 km. uzunluğundaki parkur, Yeniköy’de yalıların sona erdiği noktadan başlıyor, kesintisiz olarak Tarabya’daki Le Pecheur restoranın yanındaki küçük kafenin önünde bitiyor. Eğer otomobille giderseniz kafenin önüne park edebilirsiniz. Yürüyüş parkurunun zemini beton. Boğaz’ın kıyısında yürürken Marmara Denizi’nin Karadeniz’le birleştiği noktayı görmek mümkün. Karşı kıyıda, Anadolu Kavağı sırtlarındaki Yoros Kalesi’ni de görebilirsiniz. Yürüyüş parkuru nerdeyse 2 metre genişliğinde. Ağaçlar seyrek olduğundan gölge yapmıyor, yürüyüş sırasında şapka takmakta fayda var. Yürüyüş yolunun hemen yanından trafik akıyor. Bu nedenle yürüyüş için en uygun zaman trafiğin daha tenha olduğu pazar sabahları. Yolda acıkırsanız seyyar midyeciler ve az sayıda çay bahçesi var.

TEKİROVA - PHASELİS

Antik kentin içinden yürüyün

Antalya’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Tekirova Beldesi’nde bulunan Sundance Camping alanından başlayan patika toprak yol, dünyaca ünlü Phaselis antik kentinde bulunan harabelerde son buluyor. Toplam 2 kilometre uzunluğundaki yolun, 500 metrelik bölümü Phaselis kumsalını içerisine alıyor. Tamamen kum olan bu yolun dışında 600 metrelik bir toprak orman yolu ve toplam 800 metrelik toprak ve düz bir araziyi içeriyor. Bu yoldan Likya yolunu kullanan yabancı turistler de geçiyor. En büyük özelliği yol üzerinde bulunan ve etkileyici görüntüsü ile ünlü Phaselis kalıntılarının ve Phaselis koyunun görülebilmesi. Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Uras, yolla belediye olarak ilgilendiklerini ve daha iyi hale getirebilmek için çalışmalara başladıklarını söylüyor.

DİLBERLER SEKİSİ

Deniz değil nehir kenarı

Seyhan Nehri’nin, Çoban Dede Parkı’ndan Regülatör Köprü’ye kadar uzanan parkur 11 km. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çam, okaliptüs, salkım söğüt, palmiye ve rengarenk çiçeklerle yeşillendirdiği yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik Seyhan Vadisi’nde hareketlilik saat 06.00’da başlıyor. Seyhan Barajı ve Eski Baraj arasındaki yaklaşık 5 kilometrelik Dilberler Sekisi parkurunda dileyen parke taşlarla örülen yolda, dileyen stabilize yolda, dileyen ağaçlar arasında yürüyebilir. Eski barajın Seyhan yakasında ve asma köprünün Yüreğir ayağına yakın yerlerde seyyar çaycılar, sıcak sıkma börek satıcıları bulabilirsiniz. İl Sağlık Müdürlüğü’nün bir ambulansı da her gün düzenli olarak parkura geliyor. Umumi tuvalet ve çeşmeler var. Otomobille gelenlerin araçlarını kuzeyde Beyazevler çamlığına, güneyde Ortadoğu Hastanesi’ne yakın ara sokaklara bırakması gerekiyor.

OLİMPOS-ÇIRALI

Giriş ücrete tabi
Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Köyü sınırları içerisinde bulunan Çıralı Plajı ile Olimpos harabelerini birbirine bağlayan yürüyüş yolunun toplam uzunluğu 1,5 km. Ulupınar Çayı’nın denize döküldüğü noktadan başlayan parkur, Olimpos Koyu’nda son buluyor. Kış aylarında deniz seviyesinin yükselmesi ve plajın üzerine çıkan dalgalar nedeniyle yolun Çıralı kısmında kalan bölümü deniz kumları ile kapanıyor. 700 metrelik bölümü sahilde olan yolun geri kalan 800 metrelik bölümü ise ormanlık alanda bulunuyor. En büyük özelliği ormanlık alanda dünyaca ünlü harabelerin gezilebilmesi ve geri kalan yerlerde de Çıralı plajının ve koyunun gözlenebilmesi. Yol, arkeolojik sit alanında bulunuyor. Çıralı ve Olimpos girişlerinde ücret alınıyor. Çıralı girişinde 1.50, Olimpos girişinde ise 2.00 YTL ödüyorsunuz.

KARABURUN-MORDOĞAN

Dağcıların tercih ettiği parkur

Denizin mavisi ile ormanın yeşilinin kucaklaştığı sakin bir yol. Mordoğan’ın Çatalkaya Mahallesi’nden yola çıkıp, Mordoğan Mahallesi, eski Mordoğan Mahallesi ve Ardıç Mahallesi’nden geçerek toplam sekiz kilometrelik yürüyüş yapıyorsunuz. Yolun toplam uzunluğu 20 kilometre. En yakın araç trafiği 5 kilometre uzakta. Toprak zeminli yolda mahalle aralarında tuvalet, küçük kafeler ve banklar bulunuyor. Özellikle dağcıların tercih ettiği bu yürüyüş parkurunda yol, deniz kıyısından 60 metre yüksekliğe kadar uzanıyor.

SİNOP KIYI BANDI

Sağlıklı yaşam panoları var

Uzunluğu 2 bin 965 metre. Dr. Rızanur İl Halk Kütüphanesi ile eski Karakum Mevkii arasında. Yürüyüş yolunun adı Enver Bahadır Caddesi. Beton zeminli yol, yaklaşık 2 metre genişliğinde. Parkur düzenlemesi belediye tarafından yapıldı. Yol boyunca seyrek ağaçlar var. Ayrıca belirli aralıklarla sağlıklı yaşam ile ilgili bilgiler veren tabelalar bulunuyor. Yürürken, karşı tarafta bulunan Gerze İlçesi, Dranaz Dağları ve liman ile şehrin bir bölümü görünüyor. Umumi tuvaletler var. Acıkırsanız yol üzerindeki otellerden birinin restoranını kullanabilirsiniz. Karakum alanı, Zinos ve Ada Oteli mevkiinde dinlenme yerleri bulunuyor. Sabah 06.00-09.00 ile akşam 16.00’dan sonra yürüyüş için en uygun saatler. Parkurun yanından yalnızca taksi ve dolmuşların kullanabildiği özel bir yol geçiyor.

KINALIADA ÇEVRESİ

Araç trafiğinden uzakta

Bostancı’dan 25, Eminönü’den 50 dakikalık vapur yolculuğuyla Kınalıada’ya ulaşmak mümkün. İskelenin solundan başlayarak bütün adanın çevresini dolaşmanız bir buçuk saat sürüyor. Yürüyüş için geniş bir yol var, üstelik araç trafiği yok. Sahilden devam eden yol zaman zaman evlerin arasında geçiyor. İnişli çıkışlı yolda yürürken çevredeki diğer adaları ve İstanbul’u görmeniz mümkün. Yürüyüş için en uygun zaman sabahın erken saatleri ya da günbatımına doğru. Adalar Belediyesi son yıllarda Kınalıada’nın ağaçlandırılması için çalışmalar yapıyor. Piknik yapılabilen geniş bir alan da var.

MUDANYA EŞKEL SAHİLİ

Gece yarısından sonra sakin

Eşkel Sahili’nin uzunluğu yaklaşık 7 kilometre. Sahil şeridi Güzelyalı Beldesi’ne bağlı Altıntaş Köyü’nden başlayıp, Zeytinbağı’nda son buluyor. Sahil tamamen ince kumlarla kaplı. Güzelyalı Belediyesi tarafından 1995 yılında başlanan ve iki yıl süren sahil düzenleme çalışmalarıyla yol parke taşlarla kaplandı. Yol üzerinde çok sayıda çay bahçesi, kafeterya ve restoran bulunuyor. Sahil şeridinden en uygun yürüyüş saatleri sakin olması nedeniyle sabah 06.30- 09.00 ile akşam saat 24.00 ile 01.00 arası. Güzelyalı sahil şeridi araç trafiğine kapalı.

Askeri Av Ürünleri  Tracking keyfiniz için sizlere V-Lite Teknolojisi ile daha hafif ayakkabılar tabanlı ayakkabıları öneriyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.